ברק רוזן ואסי טוכמאייר(צילום: רפי דלויה)
ההשקעה האסטרטגית של צ'ק פוינט ורכישת הקרקע בתל אביב בסכום שובר שיאים של 818 מיליון שקל מסמנות כיוון חדש בנדל"ן המשרדי. העסקה, המובלת על ידי גיל שויד, אינה רק צעד פיננסי – היא גם הצהרת כוונות על עתיד הנדל"ן העסקי, המגמות המשתנות בתעשייה וההזדמנויות למשקיעים וליזמים
מערכת ישראל עסקים
העסקה בין צ'ק פוינט לקנדה ישראל היא הרבה יותר מרכישת קרקע בתל אביב. היא משקפת שינויים עמוקים באופן שבו חברות טכנולוגיה בוחרות לנהל את התשתית הפיזית שלהן, את הדינמיקה בין נדל"ן מסחרי ונדל"ן מגורים ואת הכיוון שאליו מתקדם השוק.
כיום, חברות טכנולוגיה שוקלות מחדש את אסטרטגיות הנדל"ן שלהן. בעוד שבעבר נחשבו השכרת משרדים וגמישות לסטנדרט המועדף, מגמות חדשות מצביעות על רצון לבעלות ישירה בנכסים, כחלק מתכנון פיננסי לטווח ארוך. צ'ק פוינט בוחרת לפעול כמו ענקיות טכנולוגיה עולמיות ולהחזיק בנכסים משלה, מהלך שמספק לה יציבות, שליטה בעלויות ושיפור בתנאי העבודה של העובדים.
העסקה גם מעלה שאלה קריטית על שוק המשרדים: האם חברות נוספות ילכו בעקבות צ'ק פוינט וישקיעו בנדל"ן ישירות? מגפת הקורונה ערערה את השוק, ורבים ציפו לירידה בביקוש למשרדים, אך ההשקעה הזו משדרת מסר אחר לגמרי – לתל אביב יש עדיין כוח משיכה חזק, ועסקים מובילים מעדיפים להישאר בלב המרכז העסקי של ישראל.
מצד קנדה ישראל, העסקה מראה כיצד חברות נדל"ן יכולות לשלב בין מגורים ומשרדים ולייצר תמהיל ייחודי שמותאם לשוק המשתנה. העובדה שלצד משרדי צ'ק פוינט ייבנו שני מגדלי מגורים הופכת את האזור לאטרקטיבי לא רק לעסקים אלא גם לתושבים, ויוצרת סביבת עבודה חדשנית שצמודה למתחמי מגורים.
שווי העסקה הגבוה מדגיש את העובדה שנדל"ן בפריים לוקיישן, גם בסביבה של עליית ריבית וחוסר ודאות כלכלי, ממשיך להיות השקעה משתלמת. השאלה שנותרת פתוחה היא כיצד עסקאות מסוג זה ישפיעו על מחירי המשרדים והמגורים באזור. האם בעלי עסקים קטנים ובינוניים יתקשו עוד יותר למצוא פתרונות נדל"ן נגישים? או שאולי נראה פתרונות חדשים כמו חללי עבודה משותפים בסמיכות לפרויקטים כאלה?
עסקה זו גם מזכירה לנו את החשיבות של שיתופי פעולה בין ענפי טכנולוגיה ונדל"ן. חברות טכנולוגיה הופכות לשחקניות מרכזיות בתחום, בין אם דרך רכישת קרקעות ובין אם דרך פיתוח פרויקטים ייחודיים שמתאימים לצרכים שלהן. השאלה היא, האם זו תחילתה של מגמה רחבה יותר שבה חברות נוספות ייכנסו לשוק הנדל"ן באופן דומה?
נדל"ן עסקי נמצא בנקודת מפנה, והעסקה בין צ'ק פוינט לקנדה ישראל היא רק דוגמה אחת לכך. ההשלכות שלה על שוק העבודה, שוק המשרדים ותחום הנדל"ן בכלל עשויות להיות משמעותיות, ואנו צפויים לראות את השפעתן בשנים הקרובות.
מה דעתכם על העסקה? האם לדעתכם חברות טכנולוגיה צריכות להשקיע ישירות בנדל"ן, או שהשכרת משרדים עדיפה? כיצד זה ישפיע על שוק המשרדים בתל אביב ועל עלויות הנדל"ן באזור? נשמח לשמוע את התובנות שלכם.