ברגר קינג (צילום unsplash, shutterstock)
כשהרשת מדממת 15 מיליון שקל בשנה, אף אחד לא מצפה להכרזה על תוכנית התרחבות מסיבית – אז למה דלק ישראל בוחרת דווקא עכשיו להמר בגדול, ומה בעלי עסקים בישראל יכולים ללמוד מזה על ניהול סיכונים, צמיחה ונקודת מפנה
מערכת ישראל עסקים
מאחורי המספרים המדאיגים של ברגר קינג בישראל מסתתר מהלך עסקי מפתיע: במקום לצמצם, למכור או להמתין – דלק ישראל בוחרת לבלוע את מלוא הבעלות על הרשת, ולהציג יעד שאפתני של פתיחת 70 סניפים חדשים. על פניו, זה נראה כמעט פרדוקסלי. איך רשת שמפסידה מיליונים בשנה, לא רק שלא בולמת, אלא מאיצה קדימה?
אבל בעסקים, כמו באסטרטגיה צבאית, לפעמים דווקא תנועה קדימה במהירות – היא זו שמחלצת ממצב בעייתי. מהלך ההתרחבות של דלק ישראל לא נובע מהתלהבות מקרית, אלא מהבנה עמוקה של כמה נקודות קריטיות שכל בעל עסק בישראל צריך להכיר.
הראשונה שבהן היא שליטה. דלק ישראל מבינה שכדי לעשות מהפך ברשת, היא חייבת שליטה מלאה. כשיש בעלים יחיד, קל יותר לשנות, לאחד כוחות, להטמיע מדיניות ולבצע התאמות ניהוליות בזמן אמת. שותפים מרובים יוצרים לעיתים עיכובים בהחלטות ואי־בהירות תפעולית.
הנקודה השנייה היא תזמון. המשק הישראלי עובר שינויים. שוק המזון המהיר חוזר לצמיחה, התיירות מתאוששת, והרגלי הצריכה של הקהל הצעיר משתנים. כשהרשת ממותגת היטב אבל לא ממומשת, יש כאן חלון הזדמנויות שחכם לנצל.
נקודה שלישית, ואולי החשובה מכולן – זהות. ברגר קינג עדיין נתפסת כמותג בינלאומי חזק, עם תפריט אהוב ונוכחות עולמית. הבעיה איננה במוצר, אלא בדרך ההגשה שלו בישראל: מיקום, שירות, שיווק וניהול יומיומי. אלו לא חסמים בלתי עבירים – אלא תחומים שדורשים מיקוד, השקעה והובלה עסקית חדה.
לבעלי עסקים בכל גודל – קטנים, בינוניים וגדולים – יש כאן לקח ברור. לפעמים, דווקא כשנראה שהמצב לא מזהיר, ההחלטה הנכונה איננה לעצור – אלא לשנות כיוון, להתרחב, להשקיע יותר, ולהחזיר לעצמך שליטה. עסק שמחזיק במותג חזק או בפוטנציאל לא ממומש, חייב לשאול את עצמו: האם הבעיה היא בביקוש – או באופן שבו אני ניגש אליו?
דוגמה נוספת לכך ניתן למצוא ביצרני קוסמטיקה מקומית שהחלו למכור אונליין דווקא בשיא משבר הקורונה, והכפילו מכירות תוך חצי שנה. או עסק בתחום האופנה שפתח עוד סניף בקניון בזמן שהאחרים סגרו – וזכה לחשיפה עצומה כי היה היחיד שנותר פתוח בזירה.
לא כל הרחבה היא הימור מסוכן. לפעמים זו דווקא ההזדמנות לייצר נראות, לאחד שורות ולמשוך קהל חדש. השאלה היא איך עושים את זה נכון, באילו תנאים, ועם איזו תוכנית פעולה.
האם הייתם מהמרים על התרחבות כשאתם בהפסד?
מה לדעתכם חשוב יותר: לצמצם הפסדים או להגדיל הכנסות?
האם אתם מזהים תחום בעסק שלכם שבו נדרשת שליטה גדולה יותר כדי לצמוח?
שתפו אותנו בתובנות, בתגובות או בתיוג של קולגה שהעז כשהמצב לא היה ברור – ויצא מחוזק.
כי לפעמים ההצלחה מתחילה בדיוק במקום שבו אחרים נרתעים.